A helyes körömreszeléshez elengedhetetlen a megfelelő körömreszelő. A legfontosabb, hogy körmeinket lehetőleg ne vágjuk, hanem reszeljük, minden esetben használjuk a körmünknek leginkább megfelelő reszelőt. Mindig csak egy irányba reszeljük a körmöket (a köröm bal és jobb szélétől a közepe felé), és soha ne reszeljünk víztől felpuhult körmöt.

A műkörömépítés során különböző erősségű körömreszelőket használunk. A körömreszelők különböző formájúak, így megkönnyítik a köröm reszelését. Érdemes kipróbálni minden formát, hogy megállapíthassuk, melyikkel megy legjobban és leggyorsabban a reszelés. A körömreszelő erőssége is nagyon lényeges. A durva reszelővel sok műköröm anyagot tudunk lereszelni, míg a finom reszelővel kevesebbet. 100 - 180 as erősségű reszelőket szoktunk használni műkörömépítés során.
Zselés műkörömhöz a finomabb (120-180), a porcelános építéshez a durvább reszelők ajánlottak. (80-120)
Anyaga szerint a reszelő lehet papír-, fém-, illetve üveg reszelő.

Legkedveltebbek a papír alapanyagú reszelők. Széles választékban kaphatóak, forma: banán, egyenes, félhold, íves... valamint erősség: 80, 100, 150, 180, 240.. szerint . Minél magasabb szám jelzést választunk, annál finomabb a reszelő felület.
A természetes körmökre finomabb - 240 - reszelőt használunk, hogy körmünk ne repedezzen.
Erősebb reszelőt körömépítésnél használunk - 80-tól felfelé. Továbbá vannak reszelők két különböző erősségű oldallal.
A bufferek puha alapanyagból készülnek, bevonatuk finom reszelők, melyek nagyban megkönnyítik munkánkat.
Közkedveltek sok fajta, szép mintázatuk miatt, áruk alacsony, viszont tartósságuk is rövid, gyorsan elhasználódnak.

A fém reszelők manapság már nem annyira közkedveltek, éppen alapanyaguk miatt. Elég hamar elhasználódnak, viszont könnyű fertőtleníteni, otthoni használatra megfelelőek. Főképpen hosszúkás, kifelé keskenyedő formában gyártják.

Az üveg reszelőket főként otthoni használatra ajánljuk, csakis természetes körömre. Kizárólag a legfinomabb réteggel gyártják őket, hogy óvják a természetes körmök épségét, reszelés közben ne töredezzenek. Kiválóan alkalmasan az gyenge, töredező körmök ápolására. Higiénás szempontból megfelelnek a legmagasabb elvárásoknak is. Közkedveltek szép díszítésük miatt - kaphatóak pl.. Swarovski kövekkel díszítve. Minden elegáns női táska elengedhetetlen tartozéka. :)